Editor Echipa AfaceriLemn.ro, 15 decembrie 2022
Despadurirea este o problema serioasa care face ravagii in padurile din intreaga lume. Incendiile, agricultura, cresterea animalelor si exploatarea lemnului sunt unele dintre cauzele majore ale defrisarii al carei impact creste efectele schimbarilor climatice si distruge biodiversitatea.
Prima definitie a gestionarii durabile a padurilor a aparut in Conferinta ministeriala a ONU de la Rio de Janeiro in 1992, desi preocuparile cu privire la defrisari si necesitatea de a controla extractia si manipularea lemnului existau cu ani inainte. In prezent, exista doua tipuri majore de certificari la nivel mondial:
1. Certificarea FSC: A fost in infiintat in 1990, cand defrisarea a inceput sa fie considerata o problema globala, iar mai multe companii care au consumat sau produs lemn au decis sa se intalneasca in California pentru a cauta un mod de control. Astfel, sa convenit la crearea unui sistem care sa identifice in mod fiabil gestionarea padurilor atunci cand vine vorba de producerea de produse secundare din lemn. Trebuia sa demonstreze ca era oarecum o metoda durabila si responsabila. Astfel, a luat fiinta Forest Stewardship Council, ca o organizatie non-profit.
2. Certificarea PEFC: Este o organizatie profesionala si internationala fara scop lucrativ, care promoveaza gestionarea durabila a padurilor si certificarea materiilor prime de origine forestiera. In prezent, este alcatuit din 38 de organizatii de pe tot globul si a luat fiinta in 1998 ca initiativa voluntara a sectorului privat forestier, conceputa sa indeplineasca criteriile si indicatorii Conferintelor ministeriale privind diferitele regiuni climatice. Acesta este Programul de avizare pentru certificarea padurilor.
Despre ce sunt aceste certificari?
Aceste doua tipuri de certificare sunt concepute pentru a asigura un management forestier ecologic, benefic din punct de vedere social si viabil din punct de vedere economic. Acest lucru este realizat prin evaluarea padurilor si a companiilor din sectorul lemnului care sunt supuse in mod voluntar acestei evaluari de certificare, ceea ce implica o valoare adaugata, deoarece garanteaza originea legala si durabila a materiilor prime.
Procesul se realizeaza prin verificarea diferitelor etape, de la padure pâna la produsul final.
- certificare de management forestier. Un audit are loc in padure si apoi managerului sau proprietarului i se acorda certificarea odata ce toate cerintele sunt indeplinite.
- Certificarea lantului de custodie. Auditul are loc in cadrul companiei care transforma lemnul sau alte produse de origine forestiera, care provin din padurile deja certificate FSC sau PEFC, pana la obtinerea diferitelor produse de consum (hartie, mobilier, carton etc.). Produsele forestiere care nu pot dovedi originea lor durabila au cel putin sansa de a garanta originea lor legala; in acest caz, ne referim la:
- Lemn din surse controlate. Verificand conformitatea acesteia cu reglementarile privind exploatarea padurii, este posibil sa se asigure ca Regulamentul UE privind lemnul (EUTR) este respectat; atat PEFC cat si FSC marcheaza acest lemn ca provenind din surse controlate.
Structurile ambelor certificate sunt foarte similare atat PEFC, cat si FSC sunt sisteme recunoscute in toate politicile publice privind achizitiile responsabile, precum cele adoptate de UE, Marea Britanie, Japonia, Germania si altele.
Principala diferenta este ca, pe baza unor principii si criterii globale, prin intermediul organismelor de certificare autorizate, FSC certifica padurile din orice parte a lumii, in timp ce PEFC solicita formarea unui forum national care sa ajunga la un acord privind reglementarile de gestionare durabila a padurilor si este realizat doar la nivel national la nivel de tara, cu necesitatea suplimentara de a trece o procedura de recunoastere reciproca pentru a putea fi considerata un sistem PEFC.
De ce ai nevoie de certificare?
1. Gestionarea durabila a padurilor are avantaje pentru mediu; reduce riscul de incendii, previne defrisarile, pastreaza biodiversitatea, contribuie la atenuarea schimbarilor climatice si pastreaza apa si solul …
2. Ofera beneficii economice, deoarece imbunatateste productivitatea prin simplificarea exploatarii si utilizarii padurilor.
3. Padurile nu produc doar lemn, ci si pluta, lemn de foc, rasini, pasuni … acest lucru aduce beneficii oamenilor, deoarece genereaza locuri de munca si bunastare sociala.
4. Grija pentru mediu contribuie la dezvoltarea zonelor rurale si incurajeaza activitatile de agrement in aer liber.
Daca dorim sa ne pastram padurile, astfel incat acestea sa continue sa absoarba CO2 pe care il emitem in atmosfera, sa mentina ciclul apei si sa prevena defrisarile, secetele si o crestere a incalzirii globale, este responsabilitatea noastra ca si consumatori sa solicitam mereu certificarea lor.
Cumparand produse din lemn certificate, ne asiguram ca provin dintr-o productie responsabila si durabila.