Home > Stiri & Info > Ajutor de stat 2500 ron per angajat pentru sustinerea telemuncii

Ajutor de stat 2500 ron per angajat pentru sustinerea telemuncii

Ajutor de stat 2500 ron per angajat pentru sustinerea telemuncii

Editor Echipa AfaceriLemn.ro, 16 septembrie 2020Avand in vedere regimul starii de urgenta precum si restrictiile impuse de aceasta, IMM-urile din Romania au fost nevoite sa descopere din ce in ce mai mult telemunca.

Desi nu pare tocmai o suma considerabila, este de luat totusi in considerare mai ales avand in vedere ca este destul de dificil ca angajatul sa lucreze doar de pe telefon. Varianta in care isi ia monitorul si unitatea PC si le aduce odata pe saptamana inapoi la birou ca a aparut o sedinta urgenta nu este fezabila. Sa nu uitam ca pe langa asta angajatul poate mai are nevoie de un telefon performant sau trebuie sa aibe asigutrate elementele de acces la internet cat de cat stabil, etc

In data de 10 septembrie 2020 a fost publicat in Monitorul Oficial ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, ordin numarul 1376/2020 pentru stabilirea modalitatii de acordare a sprijinului financiar si pentru stabilirea categoriilor de bunuri ce pot fi achizitionate conf articolului 6 din OUG 132/2020. Prevederile respective trebuie insa coroborate cu prevederile legii nr 81/2018 care reglementeaza activitatile de telemunca.

Una dintre conditiile obligatorii pentru a benefica de acest sprijin este ca angajatul sa fi fost in regim de telemunca cel putin 15 zile pe perioada starii de urgenta.

Din pacate insa aici apare o mare problema. Desi extrem de multe companii au intrat in mod fortat in sistemul de telemunca, foarte putine dintre ele stiau de faptul ca acesta realitate trebuia sa fie evidentiata si in Revisal.

Astfel in situatia in care angajatii ( sau o parte din ei ) au lucrat in regim de telemunca atunci firma trebuia sa evidentieze aceste lucru din punct de vedere al documentelor formale in cadrul Revisal. Acest lucru conform unor avocati nu este de natura sa anuleze dreptul IMM de a beneficia de acest sprijin

Insa pe de alta parte exsita riscul destul de insemnat ca data fiind obligatia ITM de verificare a documentelor sa ne trezim in situatia reala in care trebuie sa platim o amenda de cca 4000 de ron, care platita la jumatate reprezinta tocmai echivalentul marelui sprijin guvernamental pentru telemunca fortata de care au avut parte toate IMM-urile in contextul pandemiei SARS-Cov2.

Bunurile care pot fi achizitionate sunt :
- Sisteme de calcul tip laptop/notebook
- Tablete
- Smartphone
- Echipamente periferice ( scanner, imprimanta, etc )
- Echipamente necesare conectarii la internet ( router, etc )

Fluxul documentelor este urmatorul : se depune lista documentelor soclicitate in cadrul masurii, in termen de 10 zile ( in cazul in care mai exista fondurile ) se vireaza banii in contul beneficiarului iar acesta in termen de 30 de zile trebuie sa prezinte documentele justificative ( facturi, extrase de cont, fisele de evidenta a materialelor de natura obiectelor de inventar achizitionate, situatia distincta cu serviciile tehnologice si bunurile pe cre le asigura IMM-ul fiecarui angajat)

Pe scurt o intentie laudabila dar extrem de prost pusa in practica astfel incat sa nu fie extraordinar de utila. Si sa nu uitam totusi ca:
a) bugetul este alcatuit din banii contribuabililor si in folosul si al lor
b) statul din acesti 2500, odata ce este factuta achizitia, isi recupereaza imediat partea de 19% reprezentand TVA-ul

Ordinul 1376/2020 are un numar de 4 anexe care fac parte integranta din ordinul respectiv.

Conform ordinului in vederea acordarii sumei trebuie depuse la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca sau transmise prin mijloce electronice ( la adresa aici.gov.ro ) documentele:
- cerere (conform model din anexa 2 )
- declaratie pe propria raspundere ( cf model 3 din anexa )
- lista telesalariatilor pentru care se solicita acordarea sumei ( conform modelului din anexa 4 )

Procedura cuprinde pe langa virarea banilor in contul angajatorului care a solicitat suma si obligatia companiei de a transmite toate documentele justificative in termen de 30 de zile de la acordarea sumei.

Echipa AfaceriLemn.rop_0Ajutor de stat 2500 ron per angajat pentru sustinerea telemuncii